Vroemdag, circuit Zolder (B) 18 oktober

1

Dit jaar waren wij, Pumadrivers, er voor de tiende keer op rij bij. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan hadden we voor alle Pumadrivers deelnemers een schitterende sticker als herinnering aan dit bijzondere feit. Tijdens de jaarlijkse Vroemdag op het circuit in het Belgische Zolder, hebben kinderen met een beperking en uit het bijzonderonderwijs uit Belgisch-Limburg de dag van hun leven. Dit jaar waren ruim 1000 kinderen aanwezig.
We hadden weer vroeg afgesproken bij de grensovergang Maasmechelen, 7.30 uur om precies te zijn. Het was nog donker, koud maar gelukkig droog. Helaas zou dat laatste maar van korte duur zijn. Aangekomen in de paddock van circuit Zolder hebben we als eerste de partytenten opgebouwd en een lekker bakje koffie gedronken. We waren met 7 Puma’s, waarvan er 5 met de kinderen op het circuit gereden hebben, en 6 auto’s van ’team de Clercq’ uit Lochristi. Nog voordat de eerste sessie gereden werd begon het te regenen om pas ’s middags na 15.00 uur echt droog te worden. Ondanks de regen en, tijdens de buien, frisse temperatuur was het een super gelaagde dag. Zoals ieder jaar mag ik  wel  zeggen.
‘je bent mijn vriend’………’ik zal je missen’.
Met deze zin kan je de Vroemdag het beste samenvatten. Een ‘menneke’ van een jaar of negen stapte bij mij in, om een paar rondes over het circuit te rijden. Nadat ik hem gevraagd had hoe zijn naam was en of ie het leuk vond, zei ie opeens ‘je bent mijn vriend’ en bij het uitstappen zei ie ‘dank je wel en ik zal je missen’. Geweldig toch, hieruit blijkt hoe blij wij deze kinderen tijdens de Vroemdag maken.
Maar natuurlijk hebben wij zelf ook veel plezier, zowel de ‘piloten’ als ook de Pumadrivers leden die niet zelf rijden. Er zijn altijd, naast onze eigen Puma’s, veel bijzondere auto’s. Van een ‘back to the Future’ Delorean tot Aston Martin toe. Door de regen was het regelmatig glibberen op het circuit, maar dit leverde gelukkig geen echte problemen op voor onze rijders. In tegendeel het was weer super om de rondjes over dit mooie, moderne circuit te rijden. Geen onnodige risico’s nemen en goed anticiperen op de andere rijders, dat voorkomt heel veel problemen. Niet iedereen begreep dat de veiligheid van de kinderen en de andere piloten voor op staat en dat het nog steeds geen wedstrijd is. Voor deze enkeling eindigde de Vroemdag dan ook tegen een muur of vangrail met alle onnodige schade en tot gevolg.
Om 17.00 uur hebben we afscheid genomen en kwam er een eind aan deze schitterende dag. Afspraak oktober 2012 voor de 11de Pumadrivers Vroemdag.
Pumamartin