Maasvlaktetour, Pernis 27 Februari

maasvlakte

Zondag 27 februari stond de eerste tourrit van 2011 op het programma, de Maasvlakte tour. We verzamelden om 11.30 uur in restaurant de Sluiskop in Pernis. Na een lekkere en gezellig lunch was het tijd om te gaan toeren, we waren met 11 puma’s, nummer 12 zou later nog aanhaken.  Wat natuurlijk een heel mooi aantal is. De Maasvlakte tour was meteen anders dan anders. De route ging grotendeels over het enorme industrie terrein en de havens op de Maasvlakte. Het weer zat in het begin even tegen maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

In het eerste gedeelte leidde de route ons langs de nieuwe waterweg en voorbij de Maeslantkering,  de mobile stormvloedkering. Wat een staaltje van Hollandse waterbouw techniek is, uniek in de wereld. De stormvloedkering beschermd Rotterdam en het achterland tegen het hoge water en was het sluitstuk van de Deltawerken. De eerste stop, was bij het uitkijkpunt op de landtong Rozenburg. Uiteraard leverde dit weer heel mooie foto’s op. Het uitzicht over de waterweg en de enorme zeeschepen is daar echt fantastisch. En als toetje konden we ook nog even lekker uitwaaien. Vervolgens ging het via de sluizen van Rozenburg verder naar het P&O Ferry’s uitkijkpunt. Van hieruit vertrekken de ferry’s naar Engeland. Na een korte pauze ging de rit weer verder, ook het weer werd steeds beter.  Het ging verder naar de Amazone haven waar we het ontladen van een groot containerschip van redelijk dichtbij konden bekijken. Ook weer een heel mooie locatie.

Daarna ging het verder langs containerbedrijven en havens naar ‘slag de beer’, het verste punt van de Maasvlakte. Hier hebben we ook weer veel mooie foto’s gemaakt van onze puma’s met de Noordzee als achtergrond. Onze volgende stop was PUMA en futureland. Puma is het Project Uitbreiding Maasvlakte. Een mega project dat in 2013 klaar moet zijn. In ieder geval moeten dan de eerste schepen aanleggen in de havens op dit nieuw stukje Nederland. In Futureland (het land van de toekomst) wordt op indrukwekkende wijze getoond hoe en waar de nieuwe Maasvlakte, Maasvlakte 2, ontstaat. Vooral de animatie liet heel goed zien hoe het land van de zee gewonnen word. Helaas sloot Futureland voor ons gevoel iets te vroeg de deuren en begonnen we aan het laatste gedeelte van de toertocht. Na alle grote industrie, raffinaderijen, havens   en machtige zeeschepen, was het laatste stukje wel heel erg verrassend. De laatste kilometers gingen door kleine dorpjes en over heerlijke dijkweggetjes.  We hebben afgesloten met een heerlijk lunch in het mooie Brielle. Weer veel te snel kwam er een einde aan een mooie Pumadrivers dag. Veel Puma’s en Pumadrivers, een schitterende, verrassende rit door een gebied waar je normaal niet zo snel komt, en heerlijk en gezellig eten bij zowel de start als eind locatie.

Sjoerd bedankt voor het organiseren van deze mooie dag.

Pumamartin