Hunebeddentour, Assen 28 maart

assen033

Hallo Pumadrivers,
Hierbij een verslagje over de hunebedden tour 2009 door WOLF en zijn vriendin Linda.
Ons was gevraagd deze taak te vervullen omdat wij nieuw zijn in de club!
En dat doen we dan ook met veel plezier!
Zaterdag 28 Maart – Hunebeddentour door Drente.

Eindelijk zou de tour dan gaan plaats vinden. Het beloofde een mooie, leuke en ZONNIGE dag te worden? En dit werd het ook, behalve dan het zonnige?

Sommige van ons waren al heel vroeg vertrokken… De eerste stapten zaterdagochtend al rond 7 uur in hun auto en vertrokken richting Assen. Het verzamelpunt.
Wijzelf vertrokken om iets voor 9:00, nadat we enkele probleempjes hadden gehad. De audio in de auto werkte niet en de dag daarvoor had de auto ineens rare kuren. Daarom besloten we net voor vertrek voor de zekerheid nieuwe bougies te kopen.
Rond 9:15 voegden we ons samen met Sjoerd en Geoffrey. Onderweg voegden zich nog meer bij ons, namelijk colonne west.
Alleen al snel kwamen we met zijn alle in de file… Wat een begin van de dag…
Het ergste was nog wel dat Wolf, heel erg nodig moest plassen, maar ja hoe doe je dat als je in de file staat. Nou gewoon zo: Je rijdt uit de file, een stuk snelweg op waar ze aan het werken zijn aan het wegdek. Je stopt vlak voor een politie en wegwerkzaamhedenbusje en gaat plassen? Gelukkig konden bovengenoemde personen wel begrijpen dat het erg hoge nood was en mochten we zonder bekeuring voor wild plassen verder rijden. Alleen toen waren we de rest van de club kwijt?Dus wij dachten ‘die rijden ergens voor ons, laten we even het gaspedaal testen.’ Met 140 km per uur rijden we verder.. Maar we kwamen niemand tegen. Wat bleek waren we een deel van de club voorbij gecrossed. Colonne zuid was even op een parkeerplaats gaan staan.
Als eerste (van de colonne zuid) kwamen wij dus aan in Assen. We reden zoals de navigatie ons vertelde en stopte tegenover een kazerne, waar we allerlei gewapende militairen zagen lopen. En dan maar wachten tot de rest zou komen, maar die kwamen niet. Wat bleek, wij stonden verkeerd, de navigatie had ons verkeerd gestuurd en zo kwamen de nieuwelingen toch als laatste aan.

Nu de hele groep bij elkaar was kon de tour beginnen. We kregen de route uitgedeeld door Cipiertje & Siets, die deze route voor ons hadden gemaakt. De route was compleet met aangegeven flitspalen en hoge drempels! Heel goed verzorgd dus!
De stoet vertrok. En wat was dat een mooi gezicht!! We reden over allerlei slingerwegen waardoor je goed kon zien wie er voor een achter je reden als je weer door een bocht ging.
Zo’n rij met allemaal Puma’s. Indrukwekkend hoor. Zeker als je voor het eerst mee doet. Al kunnen we ons zo voorstellen dat, dat elke keer weer mooi blijft om te zien!
Allereerst kwamen we aan in het dorpje Veenhuizen. Een oud gevangenisdorp. We kwamen langs allerlei grote gebouwen waar dus gevangenen werden opgesloten. Om de strafinrichtingen heen was een heel dorp gebouwd voor het personeel. Het was echt heel indrukwekkend om te zien. Je kon ook goed zien dat bijvoorbeeld de bazen van de gevangenis in grote huizen woonden en de arbeiders maar gewoon in hele kleine simpele huisjes. Deze worden trouwens tot op de dag van vandaag nog steeds bewoond en tevens kun je hier zelf overnachten! De rest van het terrein dient nu als museum en is een groot monument geworden. De foto’s van het dorp kun je vinden op het forum.

We vervolgden onze weg over nog meer landelijke wegen. We kwamen langs oude boerderijen, door leuke kleine dorpjes en natuurlijk langs een heleboel hunebedden. We hadden niet bij allemaal de tijd om te stoppen. Maar sommige waren wel de moeite waard om toch even wat beter te bekijken. Zoals het hunebed bij Loon. Hier zouden we de Puma samen met het hunebed op de foto kunnen zetten. Maar door de als maar aanhoudende regen en tijdgebrek heeft alleen bofkont Gabbagirl haar foto kunnen scoren! (edit gabbagirl: Sjoerd heeft ook genoeg picca’s kunnen maken en er was genoeg ruimte voor de rest hoor…LOL)
Rond 13:00 kwamen we aan bij restaurant ‘De herberg van Loon’. Hier kregen we onze lunch. Het was een heerlijke lunch. En met gevulde buikjes konden we weer verder. Helaas bleef het maar regenen waardoor al onze net gewassen auto’s allemaal onder de blubber kwamen te zitten.
Weet niet meet precies wie, maar iemand stelde voor om een wedstrijd te houden ‘wie de vieste auto had aan het einde van de dag’ (edit gabbagirl: that was also me…hadden we een tijd terug ook een keer eerder gedaan). Nou ja duidelijk was in ieder geval dat alle auto’s even grote kans maakten om te winnen.. Ze konden zo door naar de wasstraat!

Halverwege de dag kwamen we aan bij het Hunebeddencentrum in Borger. We waren nu halverwege de rit, dus een mooi moment om weer even iets te drinken en de voetjes te laten rusten voor diegene die steeds moesten rijden. Hierbij een bedankje aan Martin, die trakteerde namens de club!! Tevens vonden we hier het grootse hunebed van Nederland. Het was maar liefst 22,5 meter lang en het bestaat uit 34 stenen. Sommige daarvan zijn meer dan 2 ton zwaar. Het paste bij sommige niet eens in zijn geheel op de foto!! Knap staaltje werk van onze oer bewoners. Dat moet toegegeven worden. En dat te bedenken dat wij er in Nederland ongeveer 54 hebben. Druk en sterk volkje moet dat zijn geweest
Voor meer informatie over de hunebedden kun je kijken op de volgende site: www.hunebeddencentrum.nl.

Weer verder met de tour. We kwamen onder andere nog langs een groot gras landschap. Op de geschreven route stond verteld dat dit gras o.a. werd gebruikt voor de grasmat van de Amsterdam Arena. Dat zijn toch leuke feitjes!

Uiteindelijk kwamen we aan in Schoonoord. Hier bekeken we het laatste hunebed van de tour. Deze was weer terug gebracht naar zijn oorspronkelijke staat, zoals hij er heel heel vroeger ongeveer uit gezien moet hebben. Bij dit hunebed beleefde we ook nog iets aparts want twee vreemde mannen vroegen ons om een stukje voor hun te filmen. Ze moesten een strandbal naar elkaar overgooien voor het hunebed. Hoe en waar dit precies voor was moet je maar vragen aan Cipiertje en Daniëlle. In ieder geval hadden sommige van ons daar erg veel lol om.

Het avond eten kwam precies op het goede moment. Na een lange dag rijden, en zo nu en dan even uit de auto de regen in had iedereen wel zin in een warme hap. Dit was dan ook goed mogelijk in restaurant ‘Rijmaaran’. Een uitgebreid buffet stond geheel tot onze beschikking. Er was voor iedereen wat en voldoende van alles. Tijdens het eten was het erg gezellig. Er werd veel gekletst en gelachen. Iedereen had het over de mooie en interessante tour. We hadden veel gezien en gedaan vandaag. Heerlijk gereden over mooie en soms hobbelige en modderige wegen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen sprak over een geslaagde dag. We hebben niemand ook maar een keer horen klagen (en als ze dat nu nog wel gaan doen, krijgen ze met ons aan de stok, want het was gewoon perfect in elkaar gedraaid door Siets en Cipierjtje, laat dat nogmaals gezegd worden!). Na het ijs, waren we met zijn alle klaar om weer terug naar huis te rijden. Sommige hadden nog een lange rit voor de boeg.
Buiten nam iedereen afscheid van elkaar? Voor sommige betekende dat tot de volgende dag (Duist Autosport Festival Assen); voor andere misschien tot de volgende keer in Zeeland. Zoals hopelijk ook voor ons? als we nog mee mogen een volgende keer 😉
Alle Puma’s werden weer gestart en ieder ging zijn eigen weg terug, weg uit het mooie Drenthe, maar wel een mooie herinnering rijker…
Wij willen iedereen heel hartelijk bedanken voor hun gezelschap. Als nieuwelingen zijn we erg goed ontvangen. We hoorden er voor ons gevoel gelijk bij. Dat is toch altijd maar weer even afwachten, maar dit was een makkelijke introductie. Alleen bleef het voor ons wel moeilijk alle namen en forumnamen bij de juiste persoon te plaatsen. Maar dat komt vast wel goed na een aantal keer! En anders gaan we maar naamplaatjes dragen.

Speciale dank aan Cipiertje en Siets voor hun enthousiasme, de moeite die ze hebben genomen en de goede organisatie en begeleiding tijdens de tour! SUPER!!

We kijken uit naar de Zeeland tour…voor iedereen TOT DE VOLGENDE KEER!!

groetjes, Linda & Wolf