Slipcursus, Etten-Leur 1 juli

slipcursus49

Verslag van Gabbagirl,

Een goed begin van de maand juli: een slipcursus met de Pumadrivers. We hadden om 12.00 uur afgesproken in Etten-Leur op het terrein van Blom Slipcontrol. Dus om een uurtje of 11 uit Leiden vertrokken en redelijk zonder problemen in Etten-Leur aangekomen. Een klein filetje bij Rotterdam, maar dat was zo voorbij. In Etten-Leur een keer fout gereden, omdat de routebeschrijving van de website Blom niet klopte.
Maar mooi op tijd aangekomen. Marc en Judith waren er al. Ook Rolf en zijn buurmeisje en Ronald waren al gearriveerd. Even gezellig bijkletsen en langzaamaan druppelde iedereen binnen. Ilone en Erik, Marco, Stijn, Kristof, Martin en Daniëlle.
Stijn werd meteen in zijn kraag gevat voor het tekenen van het inschrijfformulier, want dat had hij nog steeds niet gedaan, Mooi, ook weer geregeld!!!
Toen was het nog wachten op Nikea.naast het feit dat hij was omgereden (ja geef de schuld maar aan je navigatiesysteem, lekker makkelijk, stond hij ook nog eens op de verkeerde locatie. Erik, die daar ook eerst heen was gereden, loodste hem snel naar onze locatie en toen waren we compleet. Inmiddels was de instructeur ook gearriveerd en kon de pret beginnen. Er stonden zes auto’s voor ons klaar, 4 Toyota’s en 2 Mazda’s. We mochten ons verdelen over de auto’s en klaar voor de eerste proefjes. Ik zat met Marco en Ronald in Blom 3. En tja, meisjes gaan voor, dus ik mocht de spits afbijten.
Als eerste moesten we op een natte klinkerweg noodstops maken met en zonder ABS. Eerst met 30 km per uur, toen 40 en toen met 50 km per uur. Wat een verschil zeg met de remafstand. Daar sta je toch niet altijd bij stil. Sommigen waren wel wat sneaky met deze oefening door al eerder te remmen of gas los te laten. we noemen geen namen, he boefje!!!! (wil je weten wie boefje is, bekijk de filmpjes, hehe).
Na deze oefening, begon het echte werk. Op een nat wegdek uitwijkoefeningen doen. Eerst een keer met ABS en daarna een aantal malen zonder ABS. Met ABS is makkelijk, je kunt gewoon blijven remmen en zo de twee watermuren ontwijken. Zonder ABS wordt een stuk lastiger. Je moest bij een watermuur (die dus plots voor je neusje werd aangezet) krachtig en kort remmen en dan rem los (koppeling wel inhouden), zodat je wielen weer gingen rollen en je dus om de watermuur kon sturen. En dat ook weer bij de tweede watermuur. Dat was niet voor iedereen even gemakkelijk. We moesten ons voorstellen dat de watermuren kinderen waren…. dus ik vrees dat er aardig wat kindjes deze dag niet overleefd hebben! Op naar de volgende oefening, maar eerst even een kleine pauze en een stukje theorie. We gingen de oefening “”half glad wegdek en half stroef wegdek”” doen. Dus snel in de autootjes en gaan. Dit deden we zonder ABS, want tja, met ABS is natuurlijk lang niet zo leuk. Eerst moesten we op de ijzelbaan afrijden en dan alleen met de rechterbanden over het gladde stuk en vol remmen!! Joepie!! SPINNEN!!! Voor de wedstrijd wie spinde het meest heeft Nikea weer met verve gewonnen: 2 en een halve spin!! Nice Nikea!! Volgens mij heb je geoefend 😉
Daarna moesten we hetzelfde doen, maar zodra de auto uitbrak moest je corrigeren. Dat ging iedereen wel gemakkelijk af.
De leukste oefening was natuurlijk voor het laatst bewaard: op de ijzelbaan in de slip komen en proberen er uit te komen. Op het ijzelvlak moest je dan je stuur plots een kwartslag naar rechts of links draaien en de bijrijder moest dan aan de handrem trekken. Zodra de auto in de slip ging, handrem loslaten (deze waren aangepast, zodat ze niet omhoog konden blijven staan) en dan maar proberen te corrigeren. Ging niet iedereen even goed af (lachuh hoor al die spinnende auto’s), maar na een paar keer oefenen lukte het toch wel.
En dat was de slipcursus. Erg geslaagd! Nog even de Pumaatjes allemaal bij elkaar gezet voor een kodakmomentje en toen nog met een paar naar Piet Friet voor een lekker happie. Uiteraard had Nikea weer een soepje. De serveerster geloofde haar oren niet toen ze hoorde wat hij allemaal bestelde haha!! Hij hield niet op, maar hij heeft netjes zijn bordje leeggegeten! Het eten was lekker. Iedereen knapte daarvan op, na zo’n hele dag druk in de weer zijn in een auto en dan niet echt geluncht te hebben (dat was een beetje verkeerd gegaan met de organisatie blijkbaar). Een toppie dag!!
Het was ook super mooi weer, dus ook lekker bijgekleurd.
En toen weer op naar huis. Omdat de A13 afgesloten was richting Den Haag, wilde ik via de A20 en de A12 naar Leiden. Helaas dachten zo ongeveer een miljoen andere automobilisten hetzelfde. In de file.. in die hitte. schiet niet op als je naar huis wil. En toen bleek dat mijn tank ook nog bijna leeg was, dus maar even sneaky een stukje vluchtstrook gepakt. Jammer dat ze bij het tankstation ook met drie rijen dik stonden!!! Het leek trouwens ook net of de koeling daar geplunderd was; geinig alsof je in een rampenfilm beland bent 😉
Pumaatje’s dorst gelest en die van mij ook en we konden weer verder. Erg leuk ook als Nikea je dan belt en zegt dat hij bijna thuis is (hij woont in Krommenie) en bijna in bad ligt. Nee, ikku lekkur nie. aarrggh!! Uiteindelijk maar via Zevenhuizen doorgestoken naar de A12 en dat scheelde! Toen lekker gassen en om iets na negenen thuis!! Ik was wel bekaf, maar voldaan. Het is zeker een aanrader voor de mensen die dit gemist hebben. Dit moet je meegemaakt hebben. En je weet nooit of je het een keer moet toepassen in real life he!
De foto’s, maar vooral de filmpjes zijn erruuggg leuk geworden. Dus veel kijkplezier!
En tot op een van onze volgende meetings.

groetjes gabbagirl