Friesland Tour, Heerenveen 4 juni

friesland4

PuMarcel’s verslag:

Hallo Pumadrivers,

Het was de bedoeling om op zondag 28 mei de route te rijden, dit is toen niet doorgaan en is verschoven naar vandaag, zondag 4 juni. Voor ons een gelukje, want ons kwam deze datum beter uit. We zijn om kwart voor tien vertrokken en waren om kwart over 10 bij het ‘Abe Lenstra Stadion’ te Heerenveen. Voor ons dit keer lekker dichtbij.

Toen we aan kwamen rijden stonden er al drie puma’s. Pumamartin (+ navigatrice), Nikea (+navigator) en Johanna. We werden verwelkomd met een lekker kopje koffie. Toen kwam Jetty er bij en was de groep compleet. Een kleine opkomst (5 Puma’s), maar ondanks dat niet minder gezellig. Jetty rijdt Puma maar is nog geen lid van de pumadrivers, maar wou wel graag een keer meerijden. Dat kan natuurlijk altijd, hoe meer puma’s hoe mooier het is om te zien. We konden mooi op tijd vertrekken vanuit Heerenveen, zelfs Nikae was op tijd, hahahaha. Voordat we zijn vertrokken hebben we nog een leuke groepsfoto gemaakt bij het standbeeld van Abe Lenstra, oud-voetballer van SC-Heerenveen. De routes werden uitgedeeld en we konden mooi volgens planning om half 11 vertrekken.

Wij reden als eerste voorop. Wij kregen van Johanna een walkietalkie, dat is echt een uitkomst, als je het eventjes niet meer weet of je twijfelt kan je eventjes je tweede hulplijn inschakelen en heb je geen onnodig oponthoudt en dus minder kans op ongelukjes. Het zonnetje begint al wat te schijnen.

Van Heerenveen gaan we richting Sneek en van Sneek richting Easterein (Oostereind). De plaatsnamen en straatnamen waren moeilijk uit te spreken, maar we hebben lekker genoten van mijn uitspraak, hahahaha. Ik ben absoluut geen held in de Friese taal. En toen ging het verkeerd, we verder al gauw teruggefloten…..even achteruit en we konden de reis weer vervolgen naar Wommels.

We rijden (met hoge snelheid) over erg smalle weggetjes met steentjes richting Franeker. Er kwam nog net geen rook onder de banden weg, maar er waren wel wat vreemde geurtjes. Onderweg hebben we nog even stil gestaan voor de brug. Dit kan je natuurlijk niet ontwijken in Friesland. We hebben genoeg water gezien met mooie rietkragen. Aan windmolens ontbreekt het er ook niet.

Na een kleine oponthoudt door een vr8wagen zijn we aangekomen op de Zeedijk (waar de Waddenzee achterligt). Daar is het slalommen, niet door de drank, maar omdat overal schapen op de weg lopen en langs de kant liggen.

Vanaf de smalle doorgang bij de schapen gaan we door Easterbierum richting Minnertsga, St. Annaparochie, Westhoek, Nije Altoenae en Zwart Haan. We zijn nu ruim twee uur onderweg en stoppen bij restaurant ‘De Zwarte Haan’, waar we heerlijk hebben gegeten en waar we perfect konden parkeren. Dat is wel eens anders bij restaurants, vooral als je met een groep bent. De foto vanaf de Zeedijk is ook erg leuk.

Onze taak als voorrijder en navigator zit erop, de walkietalkie is nu in handen van Nikea, die heel erg mooi kan zingen, wat we mogen geloven van Johanna.
Nadat we de trap hebben beklommen en de Waddenzee hebben gezien, zijn we verder gegaan richting Oudebildtzijl, Vrouwenparochie, Stiens en Oude Leije.

Bij afslag Oude Leije waar we even wat verkeerd gingen, is Jetty afgehaakt, zij kon helaas niet de hele tour meerijden. Met vier Puma’s zijn we verder gegaan richting Hallum, Dokkum en Bartlehiem. Onderweg zijn we het beroemde witte bruggetje tegengekomen van de Elfstedentocht. Hier komen de schaatsers twee keer langs, eerst op naar Dokkum en dan terug richting Leeuwarden. Erg leuk om te weten als je er toch langs rijdt.

Vlakbij Gytsjerk moeten we opeens afslaan naar een P-plaats, oke, maar waarom vraag je je af ?? We waren immers net weer op weg. We waren in de veronderstelling dat er een groepsfoto van de auto’s gemaakt kon worden. Maar het was totaal iets anders, een bruggetje die aan de binnen en aan (één) buitenkant bekleed is met tegeltjes. Op die tegeltjes staan allemaal gezichten van mensen die de Elfstedentocht hebben gereden. Er is nog ruimte op het bruggetje, dus nu nog hopen op een strenge winter. Het was een verassende, maar wel heel erg leuke tussenstop.

We rijden over het bruggetjes verder naar Burgum en Oudega. In Oudega hebben we het ‘Skutsjemuseum De Stripe’ bezocht. We hebben een kleine rondleiding gehad en hebben nog wat gedronken in de gezellige schipperskroeg. We hebben een indruk gekregen van het vakmanschap en weten nu waar het Skutsje zeilen eigenlijks vandaan komt. We vonden het een leuke locatie voor een tussenstop.

De route wordt vervolgd. We rijden richting Grou en komen via een extreem hoge brug Heerenveen weer binnen. Voordat we onder de snelweg door wilden, hoorden we wat getoeter en zagen we handgebaren, en werden we op het verkeerde spoor gezet.

We zijn aangekomen bij het einde van de ‘Friesland-Tour 2006′. Aan het water geparkeerd nemen wij afscheid van de overige Pumadrivers en gaan op weg naar huis (en toen was het ook al half zes en hadden we zo’n 220 kilometers gereden). De dag is ons voorbij gevlogen, ongemerkt rij je heel wat kilometertjes, maar dat vinden we natuurlijk helemaal niet erg.

Conclusie:
Het was een zeer afwisselende tour langs schitterende (smalle) stuurweggetjes, over bruggetjes en langs het riet. We hebben hem met plezier gereden, ondanks dat we zo af en toe wat fout zaten, hahahaha. We hebben onderweg veel gezien en hadden bijzonder mooi weer. De tussenstops waren erg leuk. We hebben leuke foto’s kunnen maken. Het was lekker rustig op de weg, vooral in de ochtend. Ook heel erg schattig waren de schapen op de Zeedijk. Een van die schapen deed me aan iemand denken..hahahaha. En wat ook erg leuk was dat we ondanks de kleine opkomst veel bekijks hebben gehad. Al met al was het een zeer geslaagde dag!

PuMarcel en Monique

Nog een kleine toevoeging van PumaMartin:
Tijdens de Friesland tour hebben we het Skutsje museum bezocht.
De entree en de consumptie die we daar gedronken hebben is gesponsord door Pumanna. Zij heeft een eigen bedrijfje: Stroot A & B. Adviesburo voor alle administratie en Belasting vragen. Dank!!!