European Championship Rallycross, Maasmechelen (B) 13 augustus

rally maasmechelen

Verslag van Lidewij (Gabbagirl),

Op 13 augustus ’05 vroeg het bedje uit. Om 10.00 uur hadden we afgesproken bij Marc in Etten-Leur en vanuit Leiden is het een uur rijden. Dus om 9.00 uur zaten John en ik in de auto. Het was gelukkig niet druk op de weg, dus we waren er ook in een uurtje. Nog even tanken en op naar het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen (België). Ruim anderhalf uur later waren we er. De routebeschrijving van Roeland was idd ter plekke erg duidelijk!
Pumaatje geparkeerd en toen zagen we de Puma van Tom ook al staan. En het geluid van de rally-auto’s was ook al duidelijk hoorbaar!!
Op naar het circuit, waar Tom en Roeland ons al stonden op te wachten. Eerst maar even een kijkje genomen op het wagenpark, waar we een Poolse rood-blauwe Puma tegen kwamen. Uiteraard gauw even wat foto’s nemen…..net een stelletje chinezen, haha..alle camera’s werden tevoorschijn gehaald. Daarna nog even verder rondgelopen en op naar het circuit. Daar waren de verschillende klasses bezig met de vrije oefeningen. Wat een geluid en wat gaat dat hard zeg! Gelijk nog meer foto’s en ook filmpjes gemaakt… Vervolgens hebben we kennis gemaakt met Ludo Helven, die ook in een Puma rijdt. Hij komt ook naar onze Europese meeting op 10 september a.s. Hij heeft een witte Puma met nr. 69 (zie de foto’s).
Daarna een rondje om het circuit gelopen. Telkens even op een andere locatie stilgestaan en uiteraard nog meer foto’s gemaakt, haha. Na de vrije oefeningen werden vanaf een uurtje of 2 de gechronometreerde oefeningen gereden.
Het circuit bestaat voor 60% uit verharde grond en voor 40% uit zand. Dus af en toe stonden we lekker zand te happen naast het circuit. En hard dat het gaat. En dan die turbofluitjes….moet je echt horen. Heel apart!! Bekijk de filmpjes maar, dan hoor je het wel. Net alsof ze allemaal een vogeltje onder de motorkap hebben. Hoorde van Roeland dat je dat geluid ook zonder de benodigde turbo in je auto kan installeren, ha…..goed idee 😉
Om vier uur was het eindelijk zo ver: de eerste manch begon. De Poolse Puma moest op de 4e plaats starten. De manch wordt met zijn vijven tegelijk gereden. Hij was ongelooflijk snel bij de start en in de eerste bocht reed hij eerste, waarna de rest hem niet meer kon inhalen. Dus hij had zijn eerste manch gewonnen. Wauw, wat gaat dat hard!!!
Een Ford Focus (volgens mij) werd tijdens deze eerste manch nog flink aangetikt in een bocht, waardoor die meteen uitgeschakeld was! Zat goed in de prak. De schuldige kreeg ook meteen de zwarte vlag en moest het circuit verlaten wegens onsportief gedrag..tja, eigen schuld..dikke bult!
Ludo moest in een van de laatste series van vijf auto’s. Voor de start nog even een burn-out om de banden natuurlijk op te warmen (zie filmpje). En toen de start….in de eerste bocht werd hij naar buiten geduwd en reed hij vierde. Na een paar bochten vloog degene die derde reed uit de bocht, zodat Ludo een plekje kon opschoven en uiteindelijk is hij ook derde geworden.
Na deze eerste manch hebben we nog even met Ludo zitten kletsen. Heel relaxed! Daarna maar weer op huis aan, want we hadden nog een lange rit voor de boeg. Wel cool was dat het hele dorp zo ongeveer afgezet was, zodat iedereen van de parkeerplaats af zo naar de snelweg door kon rijden…chique hoor. Zie ik ze in Nederland nog niet doen 😉
Op de snelweg konden we lekker doorrijden en om een uurtje of 7 hebben we Marc thuis afgezet. Wij waren om een uurtje of 8 weer thuis….pfff…wel bekaf. Maar het was echt gaaf om dit een keer mee te maken. Echt een aanrader!!

groetjes, gabbagirl