Ford Puma

          79

De Officiële Ford Puma Productie liep van 9 juni 1997 t/m 11 december 2001
Echter de voor productie startte al in april.

De (bij ons bekende) oudste Puma liep op 10 april 1997 van de band. (gecontroleerd a.d.v. de VIN code)
deze is in bezit van een Duitse Puma rijder.

De Puma is alleen in de Ford Fabriek in Köln/Niehl in Duitsland gebouwd, op dezelfde band naast de Fiesta en Scorpio. Naast 1000 Fiesta’s en 130 Scorpio’s liepen 160 Puma’s dagelijks van de band. De Puma produktie werd later opgevoerd tot 220 eenheden per dag.
Ook de rechts gestuurde voor de Engelse markt, inclusief de 500 Ford Racing Puma’s welke bij Tickford van standaard 1.7 werden omgebouwd naar FRP, liepen allemaal in Keulen van de band.

Totaal productie; 133.000 stuks (bron; Ford Werke Köln/Niehl, Deutschland)

74 mini Ford Puma's

Totaal 1600 Pumas nieuw verkocht in Nederland, (bron; Autoweek)
Verkoop startte in Nederland in januari  1998, (9 oktober 1997 in Duitsland)
Nadat de Puma in september op de IAA in Frankfurt gepresenteerd was op de Ford stand Halle 8, Stand 12 A 

Dit zijn de in Nederland verkochte kleuren
 

De oudste bij ons bekende Nederlandse Puma werd  16 oktober 1997 op kenteken (SH-XD-92) gezet.
De laatste bij ons bekende Nederlandse Puma werd op 7 februari 2003 op kenteken (48-LK-SR) gezet. 

Verkochte aantallen per jaar in Nederland (Bron; Autoweel.nl)

Het is bij ons bekend dat eind 1997 ook in Nederland al Puma’s op kenteken gezet zijn. Echter hebben we hier geen aantallen van, daarom houden wij de onderstaande aantallen aan. 

1998; 484 stuks
1999; 562 stuks
2000; 369 stuks
2001; 141 stuks
2002; 41 stuks
2003; 3 stuks

Onder de knop ‘Aantal Puma’s in Nederland’ vind je de actuele stand van het aantal Puma’s in Nederland 

        puma1

Onze Puma is in 2017 20 jaar geworden, langzaam maar zeker op weg naar de status van jong- of oldtimer. 
Ter gelegenheid van dit jubileum plaatste Ford Duitsland een mooi artikel in het online Ford Media Centre
Ford Puma; Der ‘kleine Berglöwe’ ist 20

Op de Retro Classic in het Duitse Keulen stonden voor het eerst 2 Ford Puma’s.
Twee cup Puma’s om precies te zijn.

Ford had voor de Puma alleen de 125 pk sterke 1.7 motor gepland, maar door de omslachtige productie dreigde de wachttijd onaanvaardbaar lang te worden.
Daarom besloot men om eerst de 1.4 en later de 1.6 Zetec uit de Fiesta, naast de 1.7 vct, ook in de Puma aan te bieden.

puma3

Drive Puma and you go down a different road…

Informatie over de Ford Puma

De Puma is de uitdagende nieuwe sportcoupé van Ford; een auto die staat voor ambitie en orgineel denkvermogen en die dit duidelijk tot uitdrukking laat komen in zijn stimulerende, enthousiaste rijgedrag en een zeer eigen stijl.
De Puma is uiterst individueel, van de neus tot de achterzijde; een auto die uiterlijk geraffineerd en gestroomlijnd is, maar die onder de kap een staalhard karakter en een ongebreidelde kracht verbergt. Ook bij u zal de Puma de sluimerende hartstocht voor het echte rijden zeker aanwakkeren.
Comfortabele sportstoelen zetten de toon. Het driespaaks met leder beklede sportstuur voelt goed aan, maakt dat u zich één voelt met de auto. Start de motor… Hoort u dat machtige motorgeluid? Deze auto kan gewoon niet wachten tot hij op de op de weg is. Kies de eerste versnelling met de korte, direct reagerende versnellingspook en ervaar het indrukwekkende acceleratievermogen van de Puma.
Geniet van de energieke respons en de vurige gretigheid, die nog eens worden versterkt door de sportieve close-ratio versnellingsbak. Het flexibele rijkarakter en het brede bereik van het koppel van de imposante prestatiegerichte 1.7 liter Ford motor met Variable Cam Timing (VCT): 0-100 km/h in 9,1 seconde, en een topsnelheid van 203 km/h.
Sommige zogenaamde ‘sport’wagens proberen u te verleiden met hun uiterlijk, maar vallen door de mand zodra het om de echte sportieve prestaties gaat. Maar de Puma is anders! Wat u ziet is een sportcoupé met een uiterlijk dat prestaties belooft en u wat u krijgt is een sportcoupé die ook echt presteert.
De Puma is gebaseerd op de Fiësta ’96. Het onderstel is aangepast omdat de 1.7 liter motor grotere prestaties levert. De stabilisatorstang voor is stijver, net als de torsie-achteras met langsarmen. De veren zijn stugger, de spoorbreedte voor en achter is groter en de auto is 10 mm verlaagd. Hoewel de bodemplaat nagenoeg hetzelfde is als die van de Fiesta ’96, is de zelfdragende carrosserie aangepast aan de specifieke eisen die de Puma stelt. Er zit een dwarsbalk tussen de B-stijlen die ook als een rolbeugel dienst doet. De buitenkant van de de motorkap en de portieren zijn gemaakt van hoogwaardig staal met een hoge treksterkte.

Afmetingen Exterieur (mm):
ford_puma10_jaar7

17 Liter 16V Zetec SE VCT motor
Als de bezitter van een Puma de motorkap van hun auto openen, moet aan de motor duidelijk te zien zijn dat ze hebben geïnvesteerd in een zeer bijzonder staaltje technologie op het gebied van automotoren.
zetecse

Enthousiaste rijders kunnen zich te buiten gaan aan de hoge toerentallen van deze top machine die altijd bereid is tot het uiterste te gaan, zonder ook maar het geringste teken van weerzin of vorm van protest. Deze nieuwe ZETEC SE motor is speciaal ontworpen om de bestuurder stimulerende kwaliteiten te bieden, waarbij zelfs een toerental van 6.750 t/min moeiteloos op de teller wordt gezet.
De ontwerpers van Ford hebben ook het motorgeluid verfijnd, door het luchtinlaatsysteem zeer zorgvuldig af te stellen, onder andere door een nieuw inlaatspruitstuk te ontwikkelen met inductiekanalen van vrijwel gelijke lengte. Deze zorgen voor een weliswaar hoorbaar maar zeer uitgebalanceerd geluidsniveau op kruissnelheid, met een niet mis te verstaan sportief karakter bij de acceleratie.
Uitgaande van de nieuwe geavanceerde verbrandingstechnologie, een minimaal gewicht, beperkte wrijving en een hoge mate van duurzaamheid en betrouwbaarheid, zagen de ontwerpers het als een van hun voornaamste doelstellingen om een hoge mate van klanttevredenheid te combineren met verantwoordelijkheid voor het milieu.
Een belangrijke technische vernieuwing voor deze nieuwe motor is de toepassing van Variable Cam (VCT) om de motorefficiency uit te breiden naar een breder operationeel bereik. Door gebruik te maken van het computergestuurd elektronisch motormanagement voor het regelen van de timing van de opening van de inlaatklep, vergroot de VCT zowel het vermogen en het koppel bij lage toeren, terwijl tevens het brandstofverbruik, de stabiliteit bij stationair draaiende motor en de emissiewaarden worden geoptimaliseerd.

Andere motorkarakteristieken die van belang zijn:
* 92 kW/125 pk bij 6.300 t/min en een maximum koppel van 157 Nm bij 4.500 t/min voor toonaangevende prestaties en zeer goede rijeigenschappen.
* Meer dan 95% van maximum koppel beschikbaar binnen het bereik van 2.500 tot 5.500 t/min en tenminste 85% van 1.500 tot het maximum van 6.750 t/min.
* Elektronisch gestuurde viergats injectoren voor verbeterde vloeistofdoorvoer en brandstofvermenging.
* Nauwkeurige regeling van brandstof/luchtmengsel, ontstekingstijdstip en gasstroming voor betere verbranding, constanter vermogensontplooiing en lage emissiewaarden.
* Twee bovenliggende nokkenassen, voorzien van aandrijfriem met lange levensduur.
* Lichtgewicht magnesiumstructuur kleppendeksel.
* Unieke motorophanging voor het extra koppel van de 1.7 liter motor.
* Lage onderhoudseisen.
* 8,3 kilo per PK

ford_puma10_jaar3

De belangrijkste voordelen van de VCT van de Ford Puma:
De unieke lichtmetalen aluminium kop van de 1.7 liter is voorzien van vier kleppen per cilinder. Deze uitvoerig geteste multikleppentechnologie verbetert de inlaatturbulentie tot 50% in vergelijking met de relatief grotere enkele kleppen, waardoor het vermogen wordt vergroot en het koppel bij lage toerentallen hoger ligt.
De meeste voordelen van de multikleppentechnologie treden uiteraard op bij volledige belasting. Een van de manieren om de voordelen van een multikleppenmotor uit te breiden, is om de timing van de nokkenas te variëren tussen twee grenswaarden. Hierdoor wordt het punt waarop de inlaatklep open gaat bepaald door het computergestuurde elektronische motormanagementsysteem, dat direct reageert op veranderende rijomstandigheden. Dit houdt in dat een optimale overlap van inlaat en uitlaatklepopeningen kan worden gerealiseerd, afhankelijk van snelheid en belasting. Het openen van de klep en de duur van het openstaan blijven constant, maar de timing van het openen en het sluiten wordt over een groter bereik verspreid.
Als gevolg hiervan kan een motor met VCT worden gekalibreerd om tijdens het totale snelheidsbereik betere prestatieniveaus te leveren onder vrijwel alle omstandigheden.
Uitgebreid afstellen van de VCT tezamen met het verbeteren van het inlaatsysteem, de brandstofvoorbereiding en het verhogen van het specifieke vermogen, hebben de Ford ontwerpers in staat gesteld een hoog maximum koppel te realiseren over het hele operationele bereik, waardoor de Puma een verbeterde trekkracht en een flexibeler rijgedrag heeft gekregen.

De Ford Puma technisch bekeken

Japans motorvernuft

Met de Ford Fiesta hebben de eerste met Yamaha ontwikkelde Zetec-SE motoren hun intrede gedaan.
Aan deze moderne 1.25 en 1.4 liter vierkleppenmotoren is nu een snelle 1.7 liter variant toegevoegd voor de Puma. Een opvallend details is de continu verstelbare inlaatnokkenas.
Zoals altijd is er bij een nieuwe motor een aantal eisen en wensen die aan de constructeurs worden gesteld. Een gunstig koppelverloop, een hoog vermogen, een laag brandstofverbruik en een geringe uitstoot van schadelijke stoffen staan altijd op de lijst. Voor de moderne motoren, zoals die van de Ford Puma, worden daar nog aan toegevoegd: een lange levensduur met een gering onderhoud en een laag gewicht.
Het lage gewicht is bereikt door zowel de cilinderkop als het motorblok van aluminium te vervaardigen. Het kleppendeksel bestaat zelfs uit magnesium. Het volumineuze inlaatspruitstuk is echter niet van kunststof, maar van aluminium.
De cilinderblokken van de drie Zetec-SE motoren worden in Spanje bewerkt. Daarna reist het motorblok naar de fabriek van Yamaha in Japan. Daar wordt specifiek voor de 1.7 liter variant de speciale behandeling van de cilindervoeringen uitgevoerd die 25 minuten duurt. Dagelijks werden er slechts 70 stuks 1.7 liter motoren naar Europa gestuurd. Zodra dat aantal oploopt, kan er worden gedacht aan de inbouw in de Fiësta en Ka.

Speciale Looplaag
Om plaats te maken voor de grotere zuigers van de 1.7 liter motor (80 mm in plaats van 71,9 en 76,0 mm) is de ingegoten voering van de kleinere motoren vervangen door een speciale nikkel-silicium looplaag. Om precies te zijn: in een opgebracht nikkelfosfaat laag zitten harde siliciumcarbide deeltjes. Deze slijtvaste laag zorgde voor een gewichtsvermindering van 2 kg, zodat het motorblok nog maar 15 kg weegt. De carterpan is vergroot om plaats te kunnen bieden aan 4,6 liter olie.
Om het motorgeluid zoveel mogelijk te dempen, zijn alle hoofdlagerkappen met elkaar verbonden. De carterpan zorgt voor extra stijfheid bij de verbinding met de transmissie.
De krukas van de 1.7 liter motor is gesmeed, heeft vijf hoofdlagers en acht contragewichten. De slag bedraagt 83,5 mm, dat is 7 mm meer dan bij de twee andere motoren. De 3,3 mm kortere drijfstangen zijn ook gesmeed. De zuigers zijn zo licht mogelijk gebouwd en voorzien van een looplaag op het hemd. De bovenste zuigerveer heeft een titaniumoxide-laag en is, net als de tweede veer, slechts 1,2 mm hoog. De olieschraapveer is opgebouwd uit drie delen.
Alle zuigerveren hebben een geringe voorspanning om de wrijving zo laag mogelijk te houden. De zuigerpen is “zwevend” uitgevoerd om smeertechnische problemen bij de koude start en bij hoge toerentallen te voorkomen.

De 1.7 liter Zetec-SE motor is voortgekomen uit de 1.24 en 1.4 liter motoren. Mede dankzij de continu verstelbare inlaatnokkenas levert deze motor fikse prestaties. Het is een geheel van aluminium vervaardigde krachtbron met een modern motormanagement, die voldoet aan de laatste emissie-eisen. Opvallende details: er worden mechanische klepstoters toegepast en het inlaatspruitstuk zit achter de radiateur.

de_puma15

Na 150.000 km. kleppen stellen
Omdat de boring groter is geworden, zijn er grotere kleppen gemonteerd. Er is slechts een geringe koprolbeweging (tumble) van de binnenstromende lucht omdat de motor ook enige “squish” (wegpersbeweging) tussen kop en zuigerbodem heeft. Interessant is dat er bij deze motor een automatische tandriemspanner met mechanische demping wordt toegepast.
Om de klepveerkracht zo laag mogelijk te houden, zijn er mechanische stoters toegepast met vulplaatjes (shims) in de bovenste veerschotels. Het geheel is zo slijtvast dat er pas bij 150.000 km naar de klepspeling hoeft te worden gekeken. Dan wordt ook de nokkenastandriem vervangen. Het nadeel van zulke lange onderhoudstermijnen zit in de hoge kosten die bij deze servicebeurt ontstaan. Beide nokkenassen moeten immers worden gedemonteerd om de klepspeling te kunnen corrigeren.
De 425 mm lange inlaatbuizen zijn gelijk voor alle cilinders en aan de voorkant van de motor (gezien in de rijrichting) aangebracht. Zelfs de afstand van de gasklep tot de inlaatbuizen is gelijk. Het complete systeem is zo volumineus dat het uit twee delen is opgebouwd. Een speciale warmte-isolerende kunststof pakking moet het aluminium spruitstuk koel houden.

Verstelling inlaatnokkenas
Lagerfabrikanten ontwikkelen zich steeds meer als systeemleverancier. Zo heeft INA de firma Schaeffler onder zijn hoede. Dit bedrijf heeft met Ford de elementen ontwikkeld van het nokkenasverstelsysteem dat bij de Pumamotor wordt gebruikt. Zoals bij al deze systemen gebeurt het verstellen zelf via een schuine vertanding die de nokkenas om de lengte as verdraait ten opzichte van het nokkenastandwiel. Het bijzondere van Ford VCT (Variable Camshaft Timing) systeem is dat de oliedruk aan weerszijden van de bedieningszuiger staat. Een speciale regelklep wordt door het Ford EECV motormanagement aangestuurd en zorgt voor de juiste stand van de nokkenas. De totale verstelling bedraagt 40 krukgraden, van 34° voor het BDP tot 6° er na.
Bij het starten zorgt een veer voor het instellen van de zuiger, daarbij geholpen door de wrijving in de kleppentrein. Bovendien is de regelklep nog stroomloos zodat de oliedruk meehelpt om de uiterste stand (geen klepoverlap, inlaat opent 6° na BDP) te bereiken. Een sensor stelt de hoekverdraaiing van de nokkenas vast en de computer vergelijkt deze waarde met die in het kenveld is opgeslagen.
Het systeem biedt een aantal pluspunten. Het vermogen neemt met ruim 4 kW toe, terwijl het koppel bij lage toerentallen en in het middentoerengebied met 3 tot 9 Nm stijgt. Het brandstofverbruik daalt, de stikstofemissie is geringer zonder uitwendige uitlaatgasrecirculatie. Het startgedrag en het stationair draaien zijn verbeterd. Er is maar één nadeel, de kostprijs.
Met de verstelbare inlaatnokkenas bleek het mogelijk te zijn om 90 procent van het maximale koppel te halen tussen 2100 en 6300 t/min. Dat is een typisch Japanse benadering: een niet al te hoge gemiddelde druk (11,8 bar) over een zo breed mogelijk toerengebied. Door een ‘korte’ overbrenging komt er dan toch een voldoende hoge trekkracht in elke versnelling beschikbaar.
De Duitse manier is, een zo hoog mogelijke gemiddelde effectieve druk met een ‘lange’ overbrengingsverhouding. Vooral bij turbodiesels gebeurt dit om het brandstofverbruik zo gunstig mogelijk te krijgen met behoud van ‘schakellui’ rijden.
Het bijzondere van de inlaatnokkenasverstelling is dat deze continu varieert, dus niet alleen vroeg of laat staat. Het resultaat, een hoog koppel over een breed toerengebied.

de_puma16

1= Nokkenastandriempoelie
2= Veer
3= Uitwendige schuine vertanding
4= Olietoevoergroeven met afdichting
5= Olietoevoer naar voorste kamer
6= Olietoevoer naar achterste kamer
7= Achterste kamer
8= Voorste kamer
9= Deksel met afdichting
10= Inwendige schuine vertanding

Het verbruik
Ford heeft veel aandacht besteed aan het brandstofverbruik bij deellast. Dat is, vanwege de smoorklepregeling, niet het sterkste punt van een ottomotor. Een dieselmotor draait bij deellast met open inlaat en dat zorgt voor lagere pompverliezen. Volgens Ford lopen de specifieke brandstofverbruiken bij vergelijkbare motoren, bij deellast uiteen van 380 g/kWh tot 330 g/kWh, zo’n 15 procent verschil. De Fordmotoren zijn, in dit opzicht zeer gunstig. Als uitgangspunt heeft Ford een gemiddelde effectieve druk van 2,62 bar bij 1500 t/min genomen. In de praktijk worden de verbruikscijfers helaas door veel factoren beïnvloed. Zelfs de armmengselmotoren hebben het moeilijk een reputatie voor een laag verbruik op te bouwen en te handhaven.
Hoewel het uitlaatspruitstuk tussen de motor en het schutbord is geplaatst, is er plaats gevonden voor een monoliet dichtbij de motor (snelle opwarming!). Het katalysatorbed is voorzien van platina-rhodium in de hechtingslaag. De tweede ‘chemische fabriek’ onder de bodemplaat gebruikt palladium en rhodium als katalysatoren. Op deze manier wordt bereikt dat de omzetting van de schadelijke gassen snel begint.

Transmissie
Er is een sportief, close-ratio versnellingssysteem aangebracht op de handbediende 5-bak voor een betere verwerking van het vermogen en het koppel van de 1.7 liter motor en om een verbeterde acceleratie te bieden. De korte, direct reagerende versnellingspook, die is voorzien van een aluminium knop, verhoogt het sportieve gevoel voor de bestuurder en de verminderde druk op de vering van de hendel zorgt ervoor dat schakelen heel eenvoudig wordt.
Koppelreacties van de motor worden verre van het schakelmechanisme gehouden door het isoleren van de relatieve beweging van de behuizing van de hendel van het binnenwerk van de auto.
Plaatsing van de drijfassen onder gelijke hoeken beperkt de effecten van het motorkoppel op de stuurinrichting, waardoor de stabiliteit bij een snelle acceleratie wordt verbeterd, evenals bij het nemen van bochten en het veranderen van rijbaan.

De Koppeling
De hydraulisch bediende koppeling zorgt voor een geringe pedaalindruk, soepel optrekken en gemakkelijk schakelen. Aanzienlijke beperking van het gewicht van het koppelingssysteem. Een elektronische schakelhulp op de pedaalgroep stuurt een signaal naar het EEC V motormanagement-systeem dat de motorbelasting verandert en dat de stationaire snelheid moet worden gestabiliseerd.

de_puma17

AUTOWEEK: BESCHRIJVING VAN DE FORD PUMA

In de nieuwe dikke van Dale staat het zo: “feest (het; -en) (1254, Oud-Fr. feste) (…) 5 aanleiding tot vreugde, iets zeer plezierigs, syn. genot: het is een feest om naar haar te kijken (…)”. Kijk nu eens naar de Ford Puma. Feest! Het bezitten van een auto als de Ford Puma is een feest. Hij heeft uitdagende vormen, flink wat pk’s onder de motorkap, een dikke uitlaat, gewoon alleen maar leuke dingen. Zo’n coupé/sportwagen is meer dan een vervoermiddel om van A naar B te komen. Het is bijna een spiegelbeeld van wat je zelf bent/wilt zijn. ’n Vlotte jongen/meid: onafhankelijk (auto zonder achterdeuren, dus geen kinderen), echt niet suf (moderne, snelle lijnen) en snel (trekt aandacht). Met een coupé/sportwagen doe je niet mee met die massa met hun stationwagons, midi-MPV’s en suffe sedans. Wat koop je dan? Met een budget van zo’n 45 mille is er niet zo gek veel. Ja, je kan wat hatchback-afgeleiden kopen als de Citroën Xsara Coup? of de Renault Mégane Coup?.
Maar een èchte coupé… Nee.
Ja! Een Ford Puma. Een anders dan andere auto. Kun je op een feestje best mee komen voorrijden. Of niet?
Bij deze bent u van harte uitgenodigd om samen met ons eens ’n flink feest te vieren. U bent onze gast en wij zullen u vermaken tot in de kleine uurtjes.
De Ford Puma is een oude bekende in de feestwereld. Een auto die behoorlijk aandacht trekt. We kunnen onze ogen maar nauwelijks afhouden van haar New Edge-aankleding. Vooral niet van de mysterieuze neus, met zo’n donkere zonnebril erop. Erg apart.
Deze Puma is een brutaal typje. Een herriemaker. Laat graag horen dat hij d’r is. Zingt hard mee met de muziek. Het toontje dat die aanslaat is loepzuiver. Snerpend, gewillig, vrolijk, hard. Dàt is het geluid van de Puma. Hou het motortje lekker op toeren voor het mooiste resultaat. Deze sound wordt gecreëerd door een 1,7-litermotor van “slechts” 125 pk en een trekkracht van 157 Nm. Met Variable Cam Timing wordt de inlaat vergroot of verkleind, net wat nodig is om de gevraagde prestatie te leveren.
Hoe zit het dan met de prestaties van deze feestganger, zijn die net zo indrukwekkend als het geluid doet vermoeden? Op de nul naar honderd-sprint heeft hij 9,5 tellen nodig. Is dat alles? Maar dat is een getal voor het rechte stuk. Want als het om puur rij-plezier gaat bijt de Puma terug. Er zijn maar weinig auto’s in deze klasse die zo fantastisch de bocht doorkomen. Voor de bocht even met de aluminium pook een versnelling terugschakelen, dan met het lekkere dikke stuurtje insturen en daar gaat ‘ie. Heel precies volgt de Puma de lijn die jij aangeeft. Kleine kans dat er iets onvoorspelbaars gebeurt. Onderstuur kent hij bijna niet. De achterkant volgt de voorkant perfect. Ben je de bocht uit, tien tegen één dat je niet kan wachten op de volgende. En korte bochten zijn net zo leuk als lange. Ga op een rotonde eens een extra rondje. ’t Is gewoon leuk in de kleine Ford. En trek je niets aan van de verbaasde gezichten van anderen. Laat ze maar. Ze weten niet half hoe veel lol je hebt. De Puma is ècht een feestbeest.

Opgevrolijkt
Het dashboard is in grote lijnen identiek aan dat van de Fiesta. Maar het werd met wat aluminium opgevrolijkt. De pook is van echt alu en dat heeft één vreselijk nadeel. ’s Morgens, na een nachtje lichte vorst, moet je hem wel heel voorzichtig aanpakken. Je zou haast denken dat je hand er anders aan vastvriest, zo koud is ‘ie. De verleiding om maar met je mouw van je jas te schakelen is heel groot. Verder is het interieur in vergelijking met de buitenkant netjes, maar heel saai.
De zitpositie is uitstekend, maar de stoelen niet, wat vooral veroorzaakt wordt door de korte zitting. Die zitting kun je trouwens ook in hoogte verstellen, maar we ervaarden dat niet als prettig. Zodra je hem niet meer in de hoogste stand hebt staan dan drukt de onderkant van de leuning vervelend in je rug met alle vervelende gevolgen van dien.
Voor lange mensen is de Puma trouwens ongeschikt. Die zitten meteen klem tussen stuur, stoel en dak. Met moeite kunnen ze door de voorruit naar buiten kijken.
De standaarduitrusting is best uitgebreid, maar airco ontbreekt. Traction control is daarentegen weer standaard.
Het feest loopt op zijn einde. De band speelt het laatste nummer.  De Puma brult nog even gemeen en laat haar prijs horen: 45 mille.
En dat is zeker niet verkeerd. De Puma 1.7 is met recht een feestauto, een pretauto.

                                                                          142

Chassienummers gegevens:

  * wfo = built in Duitsland
*
C = 2deurs coupe
*
XX = standaard
*
G = Ford duitsland assemblage
*
A = fabriek Keulen
*
E = capri/Puma
*
C / W / T= zijn fabricatie datum
* rest zijn indentieficatie nummers

         gegevens_puma_01